Saturday, November 06, 2010

korang tabah x..??

assalamualaikum
*1st n3 aku bg salam..sila jawab!!!pahala wohh..

mlm depavaali aritu aku main futsal ngn mbr2..
da penat n busuk2 tu..mbr aku dpt call setelah berpuluh2 misscall..
dari ex classmates dia..
bdk pompuan.
dorg dtg ipo sbb nk jumpa kawan2 lama..
release tension..
tekanan byk tym keje..

pompuan : "ajim..bole dtg balai polis x..?"

ajim : oke..nape..?

pompuan : ada org gila sepak pintu *pastu nanges2 smpai xsempat nk abeskan ckp..

cuak~
dlm pala otak aku..dorg ni kena rogol ke..*fikiran ke arah tu xbole dielakkan..terlintas.haha..
so, ktorg pon gerak ke balai..
sampai sana..
aku tgk ramai bdk pompuan kelas dia ada kt sana..
sorg pegang kepala..sorg nanges..sorg muka cuak abes..
aku pelik..
aku ngn mbr aku tgu kt lua..
ajim sorg ja masok dlm..
lebih kurang 10 minit kt lua..
3 org bdk pompuan kua..
sembang ngn aku n mbr aku..

rupa2nya ada org gila sepak pintu uma bdk pompuan tu..
uma tu baru beli..
murah..
cantik..
besar..
dekat sgt ngn rumah lama..
senang nk pindah..
sorg bdk pompuan kelas dia da beli da uma tu..
da beli perabot lg..
abes byk da..

tp..
dia xtahu yg sebelah uma dia tu org gila..
baru sgt kua tanjung rambutan..
2 3 ari lepas..
org gila tu serang dorg..
dia masok dlm uma tym dorg baru smpai n parking keta kt bawah porch..
org gila tu soh dorg smyg subuh..
padahal baru pukul 12..
org gila tu soh dorg bertaubat..

dia ckp..
dia sultan melaka..
atok dia chin peng..
dia kenal imam mahadi..
dia nk bg pompuan2 yg menumpang kejap kt uma tu sorg sebijik porsche..
dia ada sejuta..
dia nk bagi duet hantaran kt pompuan owner uma tu seratus ribu,..
sebab dia ckp..
owner uma tu permaisuri hati dia..

bdk2 pompuan lari..
tutup pintu..
n org gila dtg..sepak pintu.dua kali sepak je.pecah!
besar bdn org gila tu tym aku tgk kt balai..
besar sgt..pakai kopiah..
kalo dia sepak aku...mau patah tulang aku..tercabot bahu aku..da la ada skru da kt bahu..
pintu pecah..bdk pompuan lari masok bilik..
suma cemas..
org gila tu masok n pegi bilik air..
soh dorg mandi wajib..
basoh P**T*T dorg..
aku asa sebab dorg balek lewat kot..pukul 12.
so dia pikir bdk2 ni g memane ntah..
cmtula..

pastu sorg bdk pompuan kua..
jerit tolong2..
n ada sorang jiran terdengar n dia ckp tunggu..nti dia call polis..
dorg call polis xdapat gne fon..
dorg dial 999..
*FYI..kalo gune fon..mana bole dial 999 kalo nk call polis..
kalo guna fon korang kne dial 122
even fon tgh keypad lock pon korang tekan no tu pon bole dial..
xcaye try tekan 112 skrg kt fon korg yg tgh keypad lock..bole dial kan..??

aku jumpa dorg kt balai je afta tu.
nk dgr cte pon xphm..
sbb nanges2..haishh.
tym aku kt balai tu..
aku dgr cte..
org gila ni baru sgt kua dr hosp tanjung rambutan..
org gila tu dulunya tabligh..
tinggal bini suma..
n bini dia mintak fasakh..
tp smpai sekarang..dia still ingat nama bini dia..

uma yg bdk pompuan ni beli tu sbelah uma org gila tu.
cuba korang bayangkan kalo pompuan tu still menetap kt situ dengan org yg saiko ada kt sebelah uma..
mmg sebelah tu uma org gila tu..hak dia.xboleh halau..
korang nk duduk..??
mst korang xnak kan..
korang bole jawab apa sahaja jawapan..
tp korang xkan bole jawab kalo korang ada dlm keadaan ni..

pompuan yg beli uma tu agak susah
80% uma lama dia da dimakan anai2..
so..mmg terpaksa kena pindah jgk walaumacammana sekalipun..
dia wat loan n beli uma tu..
ayah dia saket.stroke!
mak keja tukang jahit..
dia cikgu.
anak 1st pulak tu..
so.korang bayangkan..

loan tetap kena bayar..
uma da beli.
agreement da sign..
cne nk beli uma baru..?
duet bkn banyak..
ayah..mak..adik2 lagi..
banyak tangunggan..

pernah x korang terpk pasal org yg jual uma tu..???

org yg jual uma tu ialah abg org gila tu..
dia beli dua uma..
uma org gila tu.. ngn uma yg dia jual kt pompuan ni..
org yg jual uma tu xtahan dgn adik dia..
dia pindah..
uma tu kosong..
dats y dia jual..

mst dia da tahu kan yg adik dia gila n dia pon xtahan nk duduk sebelah.
kenapa dia x explain awal2...??
dia siap cakap ramai org berebut nk beli uma tu..
*mmgla berebut..tp bila dorg tny jiran2 yg len..suma xjadi nk beli..
pernah dulu bdk laki menyewa kt situ..
tp tahan sebulan je..
kalo da bdk laki pon xtahan..cne la plak ngn pompuan??
korang tau x..kt halaman uma org gila tu..ada liang lahad dia korek sendiri..
peh..horror siottt...!!!

aku bengang ngn org yg jual uma tu..
kenapa sanggup menipu kaum sendiri..??
mana etika ko..??
mana kesedaran sivik ko..?
mana perasaan kemanusiaan ko..??
nk untung je..?
nk lepas diri..??
sanggup menipu untuk kepentingan dan kesenangan diri sendiri..???
SIALLLL!!!!!!!!!!

sekarang ni aku kesiankan kt org yg beli uma tu..
mbr aku jgk..
wlpon da keja..tp..tetap susah.
byk dugaan..
tp korang kena ingat..
Allah takkan bagi dugaan yg melebihi dari kemampuan korang..
semakin kita tabah..semakin besar dugaan yg akan datang.
Allah saja nk uji keimanan dan ketakwaan kita..
moga Allah permudahkan hidup pompuan tu..

TAPI AKU RESPECT KT BDK POMPUAN TU..
DIA SANGAT TABAH.
TAK NANGES LANGSUNG~
COOL JE..

tips : kalo korang nk beli uma..esp yg 2nd hand..korang siasat la dulu latar belakang kawasan kejiranan korang..rujuk kt balai polis yg terdekat..dorg sedia membantu..aku langsung xpenah terpikir pasal sume2 ni..sbb mindset dlm pala otak yg cerdik neh..mst nk beli uma baru..tp xsemestinya perkara yg kita nk buat akan jadi..kita hanya merancang.ALLah akan menentukan.

p/s : korang sangat tabah sebab mampu membaca n3 ni sampai abes..congrats!


4 comments:

Nufaha said...

yes...trimas...sy memang tabah pun..hakhak

droses said...

yeay..sy tabah bc n3 anda yg panjang tu..tapi bab len tak tahula leh tabah ke tak..kui3

RozSyah said...

panjang giler entri ko kali ni..penat aku nk abiskan..haha

A.D.A.M. said...

wa2. bahaya2.. btw, orang tu x sihat lagi la mksudnye kan.. sepatutnye, bukan ke kena masuk h.Bhagia balik.. pelik2..

moga sume ok2 nanti. :D