Wednesday, October 27, 2010

tips tuk korang yg malas study!!

sehat suma..??
da ready nk bc tips nk study..?
jap2..aku g lap rambut jap..
baru lepas mandi..*xda kaitan

tips ni berkaitan ngn cara2 nk study sikit tapi masok banyak gila nk mampos..
oke fine..
mana ada org study sikit masok banyak mengong..!!
USAHA TANGGA KEJAYAAN LAHHH!!!!
ni yg aku nk bawak kua suma hadis nehh..hahaha..
stop2..

oke..
here's some tips for u..
to all candidates..sila letak choki2 korang dan padamkan rokok dulu..
bc entry ni bebaik.
kang korang failed jgn salahkan aku..haha..

tips nak study~

  1. mula2 bangun tido..*eh btolla kan..kalo xbgn tido cmna nk stdy..tol x..?
  2. mandi dulu..*sbbnya..ni mandi last korang wat benda2 jahat dalam bilik air..kalo korang wat dalam period korang study tu sangat2 tak bole..CEPAT LUPA!!haha..(kaum lelaki take note oke..haha)
  3. sarapan dulu..*sbb kalo korang nak study mst byk alasan..perot lapa xle study la..mende la..kepala otak ko..so..sila makan dulu.
  4. bukak buku yang ko rasa paling pandai skali..jangan bukak buku yang ko paling bangang..*serius..ni selfmotivation..kang ko bukak buku yang ko bangang..baru bc sikit da tdo..sbb xphm..
  5. pakai pakaian yang ko rasa paling sesuai dan selesa..*ni pon selfmotivation jgk..kalo korang nk bogel telanjang bulat skalipon n korang rasa selesa..go on..!!bgs jgk cmtu..sbb setan xkan rapat kat ko nk hasut ko..sbb dia malu ngn ko..hahahaha..
  6. mulakan study dgn doa penerang hati..*kalo da tahu ati ko gelap cm hutan..sila repeat 2 3 kali..lebih afdhal!!
  7. baca buku dan buat nota ringkas @ nota kaki *tips ni utk org yg rajin cm korang..TAPI...pastikan masa dan jarak peperiksaan tu masih jauh..kalo x..bila masa korang nk study balek..??aku xrajin..tp cerdik pandai..jenis amek nota orang salin n study..hahaha..
  8. study dalam posisi yang korang selesa *kalo ko rasa duduk @ baring yang paling selesa..silakan!jgn malu2..kalo baring tu kaber2 la sikit kain tu..da la pakai kain pelekat..pastu silang2 kaki kt ats pulak tu..yg bawah tu suma nampak..org blakang ko study punyala banyak..tp bila tgk ko punya..abeh suma ilmu.musnah!!
  9. kalo mengantok jangan sorongkan bantal..sebaliknya buatla secawan kopi @ teh etc..jnji panas *bukan apa..kepala hotak ko bukan mesin nk sumbat suma skaligus..mesin pon tau berenti bila dia jammed!! air tu jgn panas sgt..kang korang wat alasan berenti study lama sgt sbb air terlalu panas..
  10. kepada lelaki..sulamla study tu dengan kepulan2 asap yang membunuh..do it as a reward..*aku tau.nikotin sgt2 diperlukan ketika study tuk mengelakkan mengantok..aku sgt paham lelaki..hahaha (aku xgalakkan yang ni)
  11. pastikan sembahyang lima waktu..!! * kalo ko xsembahyang..cmna ilmu yg ko bc tu nk lekat dalam kepala hotak korang..ingt!!lima waktu sehari..bukan dua hari lima waktu..!!
  12. bertanyala kpd kawan yang mahir kalo tak paham *da kalo ko rasa bengap sgt topik tu..silala bertanya..kang buat kepala sendiri lari tajuk pulak..pastu cakap..siall!!!aku da study da tajuk ni..xkan xdapat A kot..lecturer ni salah tanda kot..skema gila!!! (ko kne paham..ko xlulus tu pon alhamdullillah sgt dah..sbb level2 ko neh..layak failed je..)hahaha..
  13. dan yang terakhir sekali..baca dan pahamkan betol2 tips ni..pastu sila cabot broadband and campak jauh2!!!!!!!
aku saja je buat tulisan tips yang last tu besar2...
sebab aku tau..korang study pastu mesti nk online punya..
nk repot kt fb la..nk repot kt ym la..skype la..twitter la..
so..buat apa yang aku suruh!!!!
haha..

selamat beramal~
gudluck to u oll!!!

9 comments:

cikgu nadia said...

mantap ar ko pnya tips...

tulangnisme said...

haha..pengalaman beb!wakaka..

aJa said...

uihhh..
y last 2 mmg patot sesangat,,

RozSyah said...

tips yg no 13 tu paling best..haha..baik ko amalkan yg itu dik!

tulangnisme said...

aja & akak roz~sory..yg last tu xbole wat.mak sy marah!!wakakaka..

AiSyAh HuMaIrAh said...

Tip2 yg sgt menarik.. hehhe~

ThE kOpi suSU said...

haha terbaik!!! nk follow la tips nie..

ainyza said...

good tips hahahaha

tulangnisme said...

pehh..nk nanges syall tgk mbr2 komen..tacing2!!
kalo nk berjaya afta ni..ajin2la bc blog aku eh.hahaha